Janovi buhtlji z makom

16 buhtljev     45 minut    

Sestavina:

Testo:

400 g moke tip 550
4 rumenjaka
40 g kristalnega sladkorja
15 g kvasa
125 ml mleka
60 g masla
  limonine lupine
  ščepec soli

Polnilo:

100 g maka
200 ml mleka
50 g kristalnega sladkorja

Mleko segrejemo, dodamo kvas in ščepec sladkorja ter pustimo vzhajati. v skledo stresemo moko, dodamo rumenjake, zmehčano maslo, sladkor, naribano limonino lupino, ščepec soli in vzhajan kvas. testo pripravimo ročno ali v kuhinjskem robotu. nato testo položimo na toplo za približno 10 minut. medtem pripravimo makovo polnilo. mleti mak kuhamo v mleku in sladkamo s sladkorjem. vzhajano testo razvaljamo in ga razdelimo na 16 kosov. na sredino damo mešanico z makom (po možnosti drugo polnilo - npr. čežano ali skuto) in zavijemo. shranimo v posodo namazano z maslom. vsak buhtelj namažemo z maslom. pečemo 30 minut. na krožniku potresemo s sladkorjem.